Akupunktur Çeşitleri
Akupunkturun uygulama çeşitleri vücut üzerinde yer alan akupunktur noktalarının bulunduğu uygulama alanlarına göre isimlendirilir. Ana başlık halinde vücut ve mikro sistemler olarak adlandırılan akupunktur çeşitleri;
- Vücut Akupunkturu,
- Kulak Akupunkturu,
- Yüz Akupunkturu,
- Burun Akupunkturu,
- Ayak Akupunkturu,
- El Akupunkturu
Olarak sınıflandırılabilir. Akupunktur yaptırma nedenine bağlı olarak tercih edilen akupunktur çeşidine göre vücudun istenilen bölgeleri iğne veya diğer uyarıcılar kullanılarak uyarılır. Her akupunktur çeşidinin bünyesinde yer alan akupunktur noktasına bağlı olarak farklı etkileri bulunmakta olup akupunktur uzmanı tarafından tedaviden yararlanmak isteyen hastanın şikayetine bağlı olarak nokta ve akupunktur türü seçimi yapılabilmektedir.
Akupunktur Nedir?
Akupunkturun ne olduğu sorusunun yanıtı günümüzden 3.000 yıl öncesinde Uzak Doğu’da verilerek tüm Dünya’ya yayılımı gerçekleştirilmiştir. Latince “acus” ve “puncture” kelimelerinden oluşan ve iğne batırma anlamına gelen akupunktur, vücudun enerji akışının düzene sokularak kendini yenileme gücünü aktifleştirmeyi amaçlayan tamamlayıcı bir tedavi türüdür.
Vücut üzerinde yer alan ve sayısının 2.000’i aştığı bilinen akupunktur noktalarına çok ince akupunktur iğneleri batırılarak gerçekleştirilen akupunktur uygulamasında sinir ve hormonal sistemin harekete geçirilerek beynin uyarılması amaçlanmaktadır. Hastalıklara iyi gelen vücut kimyasalları ve hormonları akupunktur ile salgılanarak vücudun kendi kendisini iyileştirme gücü ortaya çıkarılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul gören akupunktur pek çok ülkenin tıp literatüründe kendisine yer edinmeyi başaran etkili bir tamamlayıcı tedavi türüdür.
Akupunktur Faydaları
Akupunkturun yararları doğal yollardan vücudun iyileşme mekanizmasını harekete geçirme özelliğinde saklıdır. Vücut tarafından salgılanan kimyasal ve hormonları harekete geçirerek beyni uyaran ve vücudun kendisinde saklı iyileştirme gücünü harekete geçirmeyi başaran akupunktur farklı tedavi yöntemlerine göre;
- Daha az yan etkiye sahiptir.
- Ağrı türleri ile başa çıkmada etkilidir.
- Vücut bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Duygusal direnci artırarak psikolojiyi güçlendirir.
- İştahı azaltarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Vücut yağ dağılımını düzenler.
- Sigara, alkol, yemek yeme ve ilaç bağımlıklarından kurtulmayı sağlar.
- Vücut alerji mekanizmasını düzenleyerek alerjik reaksiyonları iyileştirir.
Akupunktur Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Akupunkturun iyileştirdiği hastalıklar Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanarak pek çok hastalıkta akupunkturun tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği kabul görmüştür. Doğrudan tedavi amaçlı olarak kullanılması yeterli olmayan akupunktur uygulaması aşağıda yer alan sistemlerde meydana gelen hastalıkların tedavilerine yardımcı olmak adına kullanılarak tedavinin etkilerini artırıcı ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkilere sahiptir:
- Nörolojik Hastalıklar
- Romatizmal Hastalıklar
- Hormonal Hastalıklar
- Solunum Yolları Hastalıkları
- Ağız Hastalıkları
- Kulak Hastalıkları
- Göz Hastalıkları
- Deri Hastalıkları
- Kalk ve Damar Sistemi Hastalıkları
- Gastrointestinal Sistem Hastalıkları
- Ürogenital Sistem Hastalıkları
Nörolojik Hastalıkların Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile nörolojik hastalıkların tedavisi devam eden tedavi ile birlikte tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak akupunkturun kullanılmasını halinde iyileşme sürecinde önemli ilerlemeler kaydedilmektedir. Aşağıda yer alan nörolojik hastalıklarda akupunktur tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılabilir:
- Migren
- Parkinson
- Yüz felci
- Yatak ıslatma
- Disk problemleri
- Trigeminal nevralaji
- Perifarik nöropatiler
Romatizmal Hastalıkların Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile romatizmal hastalıkların tedavisi mevcut tedavi yöntemi ile birlikte kullanıldığında aşağıdaki hastalıkların tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır:
- Siyatik
- Boyun fıtığı
- Kireçlenme
- Bel ağrısı
- Sırt ağrısı
- Bel fıtığı
- Artrit
- Akut eklem romatizması
- Tenisçi Dirseği
- Spor yaralanmaları
- Kas ağrıları
Hormonal Hastalıkların Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile hormonal hastalıkların tedavisi salgılanması desteklenen ilgili hormon ve vücut kimyasallarının yardımıyla aşağıdaki hormonal hastalıkların tedavisinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır:
- Diyabet
- Guatr
- Adet Sancısı
- Kısırlık
Solunum Yolları Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile solunum yolları hastalıklarının tedavisi kronikleşmiş solunum yolları hastalıklarını da içeren aşağıdaki listede yer alan hastalıkların tedavilerinde etkili sonuçlar alınmasında etkili rol oynamaktadır:
- Akut rinit
- Alerjik rinit
- Soğuk algınlığı
- Ses kısıklığı
- Bronşit
- Astım
- Kuru öksürük
- Sinüzit
- Akut tonsillit
- Grip
Ağız Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile ağız hastalıklarının tedavisi aşağıda yer alan hastalıklar için akupunkturun tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılması halinde gerçekleşmektedir:
- Farenjit
- Diş eti iltihabı
- Diş ağrısı
- Ağız yaraları
Kulak Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile kulak hastalıklarının tedavisi aşağıda yer alan hastalıklarda akupunkturun tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılması sonrasında gözlemlenen iyileşme etkileri sonrasında kabul görmektedir:
- Baş dönmesi
- Meniere
- Kulak çınlaması
Göz Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile göz hastalıklarının tedavisi aşağıda yer alan ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak akupunkturun kullanılmasının uygunluğunun kabul edildiği hastalıklarda geçerlidir:
- Göz tembelliği
- Şaşılık
- Göz kayması
- Göz nezlesi
Deri Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile deri hastalıklarının tedavisi aşağıda yer alan ve klasik tedavi yöntemine ek olarak akupunkturun uygulanması halinde iyileşme sürecinin hızlandırıldığı hastalıklar için gerçekleşmektedir:
- Deri dökülmesi
- Zona
- Ergenlik sivilceleri
- Sedef hastalığı
Kalp ve Damar Sistemi Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile kalp – damar sistemi hastalıklarının tedavisi aşağıda yer alan ve uygulanan ana tedavi yöntemine destek olarak akupunkturun seçildiği iyileşme süreçlerinde gözlemlenen etkiler sonucu belirlenen hastalıklardan oluşmaktadır:
- Esansiyel hipertansiyon
- Hipotansiyon
- Damar sertliği
Gastrointestinal Sistem Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile gastrointestinal sistem hastalıklarının tedavisi mevcut tedavi yöntemine destek olması amacıyla akupunkturun seçildiği vakalarda iyileşme sürecinde görülen etkilere göre aşağıda yer alan hastalıklar olarak belirlenmiştir:
- Kabızlık
- İshal
- Dizanteri
- Kronik gastrit
- Akut gastrit
- Ülser
- Mide düşüklüğü
- Kolit
- Karaciğer yağlanması
Jineolojik Hastalıklarının Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile jinekoloik hastalıkların tedavisi aşağıda yer alan ve tedavisinde akupunktur tedavisinin de kullanıldığı vakalarda elde edilen başarı sonuçlarına göre belirlenen hastalıkları içermektedir:
- Adet kanaması düzensizliği
- Menopoz
- Sistit
- Adet sancısı
- İdrar kaçırma
- Nörojenik mesane
Psikolojik Hastalıkların Tedavisinde Akupunktur
Akupunktur ile psikolojik hastalıkların tedavisi aşağıda yer alan ve ana tedavi yöntemine yardımcı olması için akupunkturun seçildiği hastalıklar için geçerlidir:
- Uykusuzluk
- Depresyon
- Panik atak
- Anksiyete
- TSBB
- Hipersomnia
Akupunktur Uygulama Noktaları
Akupunkturun uygulama noktaları akupunktur noktası olarak da bilinen ve yapılan bilimsel araştırmalar sonrası her birinin kas motor noktaları olduğunun anlaşıldığı özel noktaları tarif etmektedir. İlgili noktalara iğne, lazer veya diğer akupunktur yöntemleri ile yapılan uyarıların ardından akupunkturun etki mekanizması harekete geçirilerek hastalıklara karşı vücudunun istenen savunma mekanizmasını harekete geçirmesi amaçlanmaktadır.
Farklı akupunktur yöntemleri ile uyarılan akupunktur uygulama noktalarının tüm vücutta toplamda 2.000 adetten fazla olduğu bilinmektedir. Akupunktur uygulama noktalarının yer aldığı bölgelere göre belirlenen akupunktur çeşitleri ise birlikte veya ayrı ayrı olacak şekilde hasta şikayetlerine bağlı olarak seçilerek akupunktur yöntemleri ile uyarılmaktadır.
Vücut Akupunkturu
Vücut akupunktur uygulaması ülkemiz de dahil olmak üzere tüm Dünya’da en yaygın olarak kullanılan akupunktur türüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen 361 noktaya ek olarak klinik uygulamalarla tespit edilmiş 50 civarlarında noktaya akupunktur iğneleri ve diğer uyarıcılar ile gerçekleştirilen vücut akupunktur uygulaması yaygın olarak hastalık tedavilerinde kullanılmaktadır. Tek başına çoğu akupunktur uygulamasında tercih edilen vücut akupunkturu, kulak ve diğer akupunktur çeşitleri ile birlikte uygulanabilmektedir.
Kulak Akupunkturu
Kulak akupunktur uygulaması vücut akupunkturu ardından en çok kullanılan akupunktur çeşididir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği akupunktur noktalarına iğne veya lazer akupunktur yöntemleri tercih edilerek gerçekleştirilen kulak akupunkturu hastalık tedavisi yanında sigara, alkol, ilaç ve yemek yeme bağımlılıklarından kurtulmak isteyen hastalarda tercih edilen akupunktur türüdür. Çocuklarda yaygın olarak Obezite tedavilerinde yararlanılan kulak akupunkturu vücut akupunkturu ve diğer akupunktur çeşitleri ile birlikte kullanılarak pek çok rahatsızlığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir.
Yüz Akupunkturu
Yüz akupunktur uygulaması yaklaşık 1.000 yıl önce yaşayan Sang Hanedanlığı tarafından yaşlanmaya etkilerine karşı kullanılan bir akupunktur yöntemidir. Günümüzde botoks için iyi bir alternatif olan yüz akupunkturu; yüz felci, kırışıklıklar ve migren tedavisinde vücut akupunkturu ile birlikte kullanılabilmektedir. Psikolojik hastalıkların tedavisinde de etkili olan yüz akupunkturu ile panik atak, anksiyete vb. psikolojik hastalıkların tedavisine destek olunabilmektedir.
Burun Akupunkturu
Burun akupunktur uygulaması henüz hakkında yapılan araştırmaların tamamlanmadığı bir akupunktur çeşididir. Yaşlanma etkileri ile birlikte burun tıkanıklığı gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılabilen burun akupunkturu etkileri ve akupunktur noktalarının henüz tam olarak keşfedilmemesi sebebiyle diğer akupunktur çeşitleri kadar yaygın kullanıma sahip değildir. Bilinen akupunktur noktaları ile birlikte diğer akupunktur türleri ile birlikte uygulanmaktadır.
Ayak Akupunkturu
Ayak akupunktur uygulaması hastalık tedavilerinde vücut ve diğer akupunktur türleri ile birlikte uygulanmaktadır. Ayak altında pek çok sinir noktasının varlığı ayak akupunkturunun pek çok hastalık tedavisi için ayak akupunkturunun tercih edilmesine yol açmaktadır. Tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak diğer akupunktur çeşitleri ile birlikte ayak akupunkturu kullanılarak tedavi süreçlerinde etkili sonuçlar alınabilmektedir.
El Akupunkturu
El akupunktur uygulaması zayıflama amaçlı olarak tercih edilen akupunktur uygulamalarında diğer akupunktur yöntemleri ile birlikte uygulanabilmektedir. Migren, baş ve boyun ağrısı, vb. hastalıkların tedavisinde etkili akupunktur noktalarına sahip olan el akupunkturu, vücut ve kulak akupunkturu ile birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır.
Akupunktur Kimlere Uygulanmaz?
Akupunktur uygulamasından yararlanamayan kişiler yöntemin uygulanması sırasında yan etkiler kaynaklı meydana gelebilecek risklerden zarar görebilecek özel duruma sahip dar bir grubu içermektedir. Doğal bir tamamlayıcı tedavi yöntemi olan akupunkturda herhangi bir kimyasal içermemesi nedeniyle doğru uygulandığında herhangi bir yan etki gözlenmezken aşağıda yer alan gruba ait kişiler akupunktur uygulaması önerilmemektedir:
- Kalp pili kullananlar
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar
- Gebelik dönemindeki kadınlar
Akupunktur Yan Etkileri Nelerdir?
Akupunkturun yan etkileri nadiren karşılaşılan iğne ve lazer kaynaklı etkileri içermektedir. Akupunktur uygulaması sonrasında;
- Deride kızarma,
- Acı hissi,
- Basınç kaynaklı gerginlik
Gibi kişiden kişiye değişebilen yan etkilerle karşılaşılabilmektedir.
Akupunktur İğneleri Acıtır Mı?
Akupunktur iğnelerinin acı etkisi sübjektif bir etki olup acı eşiği düşük kişilerde uygulama sonrasında akupunktur noktaları üzerinde acı hissi oluştuğu vakalar gözlenmektedir. İğne acısından kaçınmak isteyen ve özellikle çocuklarda uygulanan akupunkturlarda iğne yerine lazer akupunkturu uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Akupunktur Kaç Seans Olmalı?
Akupunktur seans sayısı hasta şikayetinin türü ve hastalığın seyrine göre değişebilmektedir. 3 ila 30 seansa kadar değişebilen akupunktur uygulamaları 2 ila 5 günlük verilen seans aralıkları ile düzenli olarak tüm seanslar tamamlanana kadar tekrarlanır. Her seansta uyarıcı olarak kullanılan iğnelerin batırılması ardından geçen 15 ila 30 dakikalık bekleme süreleri sonrasında seanslar sonlandırılmaktadır.
Akupunktur Seans Ücreti 2019
2019 yılı akupunktur seans ücretleri klinik ve akupunktur uzmanı faktörü ile birlikte akupunkturun ne amaçla uygulanacağına bağlı olarak değişmektedir. Seans ücretleri;
- Toplam uygulanacak seans sayısına göre belirlenmektedir.