Akupunktur kavramı Latince iğne anlamına gelen acus ve batırmak anlamına gelen punctio kelimelerinden oluşmuş, kökeni 3000 yıl öncesi eski Çin’e dayanan geleneksel bir tedavi yöntemi için kullanılmaktadır. Vücut enerjisinin düzenlenerek vücudunun kendini iyileştirme gücünü harekete geçirmek amacıyla vücudun farklı bölgelerinde yer alan özel noktalara paslanmaz, steril ve tek kullanımlık özel akupunktur iğnelerinin batırılması suretiyle uygulanan akupunktur pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.
Tek başına tedavi amaçlı uygulanmak yerine farklı tedavilerin tamamlayıcısı olarak uygulandığında daha başarılı sonuçlar alınan akupunktur tedavisinde ağrılardan, psikolojik sorunlardan, bağımlılık ve vücut sistemleri rahatsızlıklarından kurtulmak mümkün olmaktadır. Akupunktur uygulama sahibi olan doktorlarca yapılması gereken akupunktur tedavisinde ehil ellerce yapılan uygulamalarda yüksek başarı oranı ve sıfır risk içerecek şekilde hastalar şikayetlerinden kurtulabilmektedirler.
Akupunktur Nasıl Uygulanır?
Akupunkturun uygulaması iki teşhis ve uygulama aşaması olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Öncelikle akupunktur tedavisi görmek isteyen hastanın uzman doktor tarafından genel sağlık problemleri ve mevcut şikayetleri hakkında hastadan bilgi alınarak fiziksel muayene yapılır ve akupunktur noktaları belirlenerek uygulamanın tüm detayları netleştirilir.
Teşhisin ardından planlanan şekilde vücutta belirlenen akupunktur noktalarına özel akupunktur iğneleri batırılarak yaklaşık yarım saat süre ile ciltte kalacak şekilde bekletilir. İlgili süre zarfında tedavinin amacına yönelik olarak iğnelerin yukarı ve aşağı hareket ettirilmesi, ısıtılması, vb. simülasyon teknikleri ile uygulama güçlendirilerek iğnelerin sökülmesi ile birlikte uygulama sonlandırılır.
Akupunktur Tedavisi Öncesinde Nelere Dikkat Edilir?
Akupunktur tedavisi öncesinde dikkat edilecekler muayene yapan doktorunuz tarafından sizlere detaylı olarak bahsedilecek olup doktorunuzun herhangi bir bilgi vermemesi halinde;
- Uygulamaya çok aç veya çok tok olarak gelinmemesi,
- Uygulama öncesi alkol alınmaması,
- Fiziksel olarak ağır iş veya ağır egzersiz gibi yorucu aktiviteler yapılmaması,
Akupunktur uygulamasının risklerinden korunarak başarılı sonuçlar alınabilmesi için dikkat edilecek birkaç kritik husus olarak uzmanlarca önerilmektedir.
Akupunktur Uygulama Çeşitleri Nelerdir?
Akupunktur uygulamasının çeşitleri vücut ve mikro sistemler olarak iki ana başlık altında toplanabilmektedir. İki ana başlığı oluşturan tüm akupunktur çeşitleri aşağıda detaylandırılmaktadır:
- Vücut Akupunkturu: Ülkemizde de dahil olmak üzere tüm Dünya’da en çok uygulanan akupunktur çeşidi olan vücut akupunkturu yapılan muayene ile belirlenen vücudun çeşitli bölgelerin iğne batırılarak gerçekleştirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalar ile belirlediği 361 noktanın dışında farklı pek çok noktayı da içine alacak şekilde yapılabilen vücut akupunkturu hastalık tedavilerinde yaygın olarak kullanılır.
- Kulak Akupunkturu: Vücutla birlikte uyarıcı pek çok noktanın bulunduğu kulağa yapılan kulak akupunkturu ağrı ve bağımlılık tedavilerinde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tespit edilen 43 akupunktur noktasına iğne uygulaması şeklinde kulak akupunkturu uygulanmaktadır.
- Yüz Akupunkturu: Yüzde yer alan akupunktur noktalarına yaşlanma etkilerini azaltmak ve yavaşlatmak amacıyla uygulanmaktadır. Tarihi Sang Hanedanlığına dayanan yüz akupunkturu ayrıca yüz felci, panik atak, migren, vb. rahatsızlıkların etkilerini azaltmak amacıyla yaygın olarak uygulanmaktadır.
- Burun Akupunkturu: Henüz araştırma aşamasında olan burun akupunkturu ABD bilim insanlarınca farklı etki alanlarını içerecek şekilde incelenmektedir.
- Ayak Akupunkturu: İnsan sağlığını iyileştirici önemli noktaların bulunduğu ayak bölgesine uygulanan ayak akupunkturu iğneler ile ilgili noktaların tetiklenerek sağlığın iyileştirildiği bir akupunktur çeşididir. Her organın ayaklar ile bağlantısının bulunması ayak akupunkturunu diğer akupunktur çeşitleri ile birlikte uygulanma tercihini ortaya çıkarmaktadır.
- El Akupunkturu: Kronik rahatsızlıklarla birlikte migren, diyabet, vb. pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan el akupunkturu Suchzok ismiyle de bilinmektedir. Kilo vermek isteyen hastalara da uygulanan el akupunkturu psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.
Akupunkturun Faydaları Nelerdir?
Akupunkturun yararları tedavinin neden rağbet gördüğünün anlaşılabilmesi açısından önem arz etmektedir. Akupunktur yaptıran herkes;
- Kilo vermek isteyenler kolayca kilo verme sürecini hızlandırabilir,
- Akut ve kronik hastalıkların tedavilerinin etkisini artırarak iyileşme sürecini hızlandırabilir,
- Ağrısız geçen süreyi ve ağrı şiddetini herhangi bir ilaç kullanmadan azaltabilir,
- Sigara, alkol ve yemek yeme bağımlılıklarından kurtulabilir,
- Zihinsel ve psikolojik kaynaklı rahatsızlıklardan kurtulabilirler.
Akupunktur Nasıl Çalışır?
Akupunkturun etki süreci vücut enerjisinin düzenlenmesi ve sinirlerin uyarılarak beyinde ilgili merkezlerin etkilenerek vücudun kendi kendini iyileştirme gücünün artırılması şeklinde gerçekleşmektedir. Yaklaşık 3000 yıldır etkilerinden faydalanılan akupunktur tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü ve klinik araştırmalar neticesinde etki süreci ile ilgili edinilen tüm bulgular aşağıda özetlenmektedir:
- Akupunktur tedavisi ile elektromanyetik sinyaller uyarılarak bağışıklık sistemi hücrelerince ağrı giderici kimyasal salınımları artırılmaktadır.
- Beynin acı hissedilmesi ile ilişkili bölümündeki aktivite azalarak ağrı ve acı kontrolü güçlendirilmektedir.
- Mutluluk hormonları olarak bilinen serotonin ve endorfin hormonlarının salgısı artarak vücut kimyasının olumlu değişimi sağlanır.
- Hipofiz bezi ve hipotalamus bölgesi uyarılarak pek çok vücut sisteminin çalışması sağlanmaktadır.
Akupunktur Teknikleri Nelerdir?
Akupunktur teknikleri vücutta yer alan akupunktur noktalarına yönelik olarak uygulanan farklı uyarıcı yöntemlerden oluşmaktadır. Klasik iğne ile uygulamanın yanında iğne korkusu, cilt hassasiyeti, vb. nedenler kaynaklı farklı akupunktur teknikleri de mevcut olup uzman doktor tarafından yapılan muayene aşamasında kullanılacak olan teknik belirlenecektir. Akupunktur teknikleri;
- İğne ile uyarımın gerçekleştirildiği konvansiyonel tekniği,
- Basınç ile uyarımın gerçekleştirildiği aküpresür tekniği,
- Lazer ile uyarımın gerçekleştirildiği lazer tekniği,
- Isı ile uyarımın gerçekleştirildiği moksibüsyon tekniği,
- Elektrik akımı ile uyarımın verildiği elektro-akupunktur tekniği
Olarak tercih edilen uyarıcılara göre uygulanır.
Akupunkturla Tedavi Edilen Hastalıklar Nelerdir?
Akupunkturla tedavi edilen hastalıklar kalp, dolaşım, iskelet, sindirim ve solunum sistemleri başta olmak üzere pek çok vücut bölgesinde meydana gelen hastalıkları içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan kapsamlı araştırmalar sonucu tespit edilen ve akupunktur tedavisi ile aşağıda bir bölümü yer alan rahatsızlıkların tedavisi gerçekleştirilmektedir:
- Solunum Sistemi Hastalıkları: Soğuk algınlığı, akut bronşit, sinüzit, rinit ve astım
- Kas – İskelet Sistemi Hastalıkları: Siyatik, spor yaralanmaları, artrit, bel ağrısı, kas ağrısı, travmatik yaralanmalar, fibromiyalji ve tenisçi dirseği
- Nörolojik Hastalıklar: Yatak ıslatma, bağ ağrısı ve migren, yüz felci, disk problemleri, meniere, trigeminal nöralji ve periferik nöropatiler
- Kulak, Burun, Ağız ve Göz Hastalıkları: Çocuklarda miyopi, dişeti iltihabı, katarakt, farenjit ve diş ağrısı
- Psikolojik Hastalıklar: Anksiyete, depresyon, TSSB, hipersomnia ve uykusuzluk
- Gastrointestinal Hastalıklar: Kabızlık, ishal, hıçkırık, kolit, akut basiller dizanteri ve kronik gastrit
- Jinekolojik Hastalıklar: Menopoz sendromu, dismenore, düzensiz adet kanaması ve benign amenore
- Diğer Hastalıklar: Esansiyel hipertansiyon ve iştah azaltma
Akupunkturun Riskleri Nelerdir?
Akupunkturun riskleri daha çok ehil doktorlarca yapılmayan uygulamalarda karşılaşılmakla birlikte kimi zaman akupunktur yapılamayan hastalara uygulanması sonrasında meydana gelebilen birtakım komplikasyonları içermektedir. Akupunktur tedavisinde;
- Eklem bölgelerinde kanama,
- Morarma,
- Hafif ağrı,
- Uyuşukluk,
- İğnelerin kırılarak iç organlara zarar verebilme,
- Steril iğne kullanılmaması halinde enfeksiyon geçirme
Riskleri mevcuttur. Ehil ve sertifikalı akupunktur uzmanları tercih edilerek ilgili riskler ortadan kaldırılarak güven içerisinde akupunktur yararlarından faydalanılabilmektedir.
Akupunktur Kimlere Uygulanamaz?
Akupunktur yapılamayacak kişiler akupunktur uzmanı doktor tarafından yürütülen ilk muayenede genel sağlık durumu ve fiziksel muayene aşamasında tespit edilmektedir. Akupunktur tedavisinin uygulanamayacağı kişiler olarak;
- Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler,
- Gebeler,
- Kalp pili kullanan kişiler
Örnek gösterilebilir. Yapılan doktor muayenesi sırasında yukarıda yer bahsedilen rahatsızlıklara sahip kişilerin akupunktur talepleri geri çevrilmektedir.
Akupunkturun Yan Etkileri Nelerdir?
Akupunkturun yan etkileri nadiren gözlense de iğne ile uygulanan yöntemden kaynaklı olarak iğne uygulanan bölgelerde gözlemlenen;
- Kanama,
- Morarma,
- Kaşıntı,
- Ağrı
Şeklinde gerçekleşebilir. Ehil kişilerce yapılan akupunktur uygulamalarında ilgili semptomlara çok sık rastlanmamaktadır.
Ağrılar Akupunktur İle Nasıl Tedavi Edilir?
Akupunktur ile ağrı tedavisi psikolojik kaynaklı ağrılarla birlikte migren, kas ağrısı, vb. ağrılar için de uygulanmaktadır. Yukarıda değindiğimiz akupunkturun kazandırdığı acı ve ağrı kontrolünün yanında ağrı kesici kimyasalların salgılanmasını sağlayan akupunktur ağrı tedavisinde şiddetli ağrıları azaltıcı sonuçlar alınmasında etkili bir tedavi yöntemi olarak tüm Dünya’da kullanılmaktadır.
Akupunktur ile yapılan ağrı tedavilerinden elde edilen klinik sonuçlar da psikolojik, nörolojik, kas ve iskelet sistemi kaynaklı ağrı tedavilerinde akupunktur ile kronik rahatsızlıklar da dahil olmak üzere etkili sonuçlar alındığını ispatlamaktadır. Acı ve ağrıların büyük oranda şiddetinin azaltıldığı akupunktur uygulaması sonrası migren gibi şiddetli baş ağrısına sebep olan kronik rahatsızlıkların etkileri azaltılabilmektedir.
Akupunktur İle Nasıl Zayıflanır?
Akupunktur ile zayıflama ülkemizde de en çok başvurulan şikayetlerin başında gelir. Güçlü iradeye sahip kişiler uyguladıkları diyet ve egzersiz programlarının yanında akupunkturdan destek alarak kilo verme hızlarını artırabilirler. Akupunkturun vücuttaki etkileri olarak endorfin salgısının yağ yakım işlemini hızlandırması, iştahın azalması ve metabolizmanın hızlanması kilo verme işleminin hızlanmasında önemli rol oynamaktadır.
Akupunktur ile zayıflamanın yanında vücutta yağ birikimini dengeleyen özel akupunktur noktaları uyarılarak kişilerin formlarını koruması da sağlanmaktadır. Akupunkturun da etkisiyle daha uzun süre tok hisseden hastalar kısa sürede kilo verebildikleri gibi mevcut formlarını uzun bir süre koruyabilmektedirler.
Sigara Akupunktur İle Nasıl Bırakılır?
Akupunktur ile sigarayı bırakmak çeşitli araştırmalarla desteklendiği gibi farklı uygulamalarda da alınan başarılı sonuçlar ile ispat edilmiştir. Sigarayı bırakma evresinin en zor kısmı olarak bilinen ilk haftasında akupunktur ile zorlu süreç kolaylaşırken;
- Vücuttan nikotin atımı hızlanır.
- Oksijensiz kalan hücreler onarılır.
- Nikotin isteği azalır.
Tek başına akupunktur ile sigarayı bırakmayı düşünen sigara bağımlıları öncelikle akupunkturdan önce kafalarında sigara bırakma kararını vermiş ve irade göstermeye istekli olarak tedaviye gelmeleri gereklidir. Doktorunuzun da telkin yöntemi ile destek vereceği süreçte yakın çevrenize sigarayı bırakacağınızı söyleyerek ve sigara paketlerini çevrenizden uzak tutarak akupunktur ile birlikte sigarayı tamamen hayatınızdan çıkartabilirsiniz.
Akupunktur Acıtır Mı?
Akupunktur tedavisinde çekilecek acı oldukça düşük olup kişilerin hassasiyetine göre farklılık göstermektedir. Çekilecek acıdan çekinerek akupunkturdan uzak durmak yerine iğne yerine lazer uygulaması yaptırarak acısız ve ağrısız akupunktur yaptırılabilir.
Akupunktur Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilir?
Akupunktur tedavisi sonrasında dikkat edilecekler ağır fiziksel aktivitelerle vücudun yorulmaması olarak özetlenebilir. Fiziksel zorlama getirecek ağır işlerden ve egzersizlerden akupunktur uygulaması sonrasında uzak durulmalıdır.